Al jaren zet de Cliëntenraad Gehandicapten Heerlen zich in voor verbetering van de toegankelijkheid voor mensen met een beperking in deze gemeente. In het VN-verdrag Handicap, in Nederland ondertekend in 2016, staat immers dat mensen met een beperking gelijke rechten hebben als mensen zonder beperking. Dit geldt ook voor sport en beweging.

In samenwerking met de regioconsulente van Iedereen Kan Sporten Parkstad is een samenwerking aangegaan om diverse fitnesscentra in Heerlen te “schouwen” op toegankelijkheid. Niet alleen van de entree, maar ook van de fitnessapparaten zelf.

Circa 4 keer per jaar wordt één van de Heerlense fitnesscentra bezocht door leden van de Cliëntenraad, samen met de regioconsulente. Bewustwording en verbetering van de toegankelijkheid zijn het doel, zodat mensen met een beperking ook gebruik kunnen maken van de reguliere fitnesscentra.

In oktober 2018 vond de schouw plaats van Fysio Factory in C-Mill , begin januari 2019 van Anytime Fitness op de Akerstraat en eind juli 2019 werd het gloednieuwe fitnesscentrum in het Maankwartier, Clever Fit, geschouwd.

De Cliëntenraad was zeer onder de indruk van Clever Fit; een ruim opgezet fitnesscentrum, met veel ruimte tussen de toestellen, voldoende licht, eenvoudige te bedienen apparaten en niet geheel onbelangrijk; begeleiding op heel veel momenten gedurende de dag. Voor bijna elke beperking zijn er wel mogelijkheden. Samen met de begeleiding wordt daar naar gezocht.

Voor een niet al te hoog bedrag per maand kan er tijdens werkdagen tussen 08.00 uur ’s morgens en 0.00 uur ’s nachts en tussen 09.00 uur en 21.00 uur in het weekend gesport worden. Begeleiding is in de prijs inbegrepen. Mensen met een lichamelijke, visuele of andere beperking zijn van harte welkom om hier te gaan sporten.

Er bestaat tevens de mogelijkheid tot het volgen van groepslessen.
Het aanbod van Clever Fit wordt meegenomen in de app Uniek Sporten; een landelijk dekkende app, waarin al het sport- en beweegaanbod voor mensen met een beperking is opgenomen.

Deze app is weer gekoppeld aan het project en de website van Iedereen Kan Sporten; www.iedereenkansporten-parkstad.nl.