Laden Evenementen

Op donderdag 10 december van 9.15 uur tot 15.30 uur organiseren Kenniscentrum Sport & Bewegen, Special Heroes Nederland en Hanzehogeschool Groningen het webinar Plezier in bewegen voor ieder kind. We richten ons tijdens deze online bijeenkomst op kinderen met een motorische en/of gedragsmatige achterstand. Dit omdat zij extra aandacht nodig hebben (en verdienen) om plezier te kunnen beleven.

Elke week sporten ruim twee miljoen kinderen met veel plezier, op school en bij de sportvereniging. Gewoon omdat ze het leuk vinden om samen te sporten, plezier te ervaren aan een spannende wedstrijd of om het gevoel te krijgen dat ze iets kunnen.
Helaas kan niet ieder kind meedoen. Sommigen zijn motorisch niet vaardig genoeg waardoor ze niet goed mee kunnen doen of voortdurend het gevoel van falen hebben. Anderen hebben gedragsproblemen, worden bijvoorbeeld heel snel boos of snappen niet goed hoe ze samen moeten sporten. Hoe bezorg je ook deze groep kinderen plezier in sport en bewegen?

Een groot dilemma voor het kwetsbare kind met motorische en of gedragsmatige problemen is dat het afhankelijk blijft van de ondersteuning of dat de ontwikkeling stagneert. Zonder deze hulp lukt het niet om deel te nemen aan sport en bewegen. Dit kan en moet anders. Tijdens dit webinar laten we ons inspireren door verfrissende ideeën, delen we onze dilemma’s en gaan we gezamenlijk op zoek naar de aanpak die past bij onze situatie.

Wat komt er aan bod?

  • Wat weten we over kinderen met een motorische achterstand?
  • Hoe zorg je ervoor dat ieder kind plezier heeft in jouw sportles? Dat ze het gevoel krijgen iets te leren? Dat ze op een longboard vooruit gaan of dat ze volgens de regels van de activiteit spelen?
  • Hoe geef je als coach een jongere zelfregie en wat betekent dit voor jou als coach?
  • Hoe kun je kinderen passende ondersteuning en zorg bieden?
  • Hoe stimuleer je kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar in hun motorische- en sociaal vaardige ontwikkeling?

Voor wie?
Vakleerkrachten bewegingsonderwijs, combinatiefunctionarissen, bewegingsagogen binnen zorginstellingen en trainers van sportverenigingen.

Keuze uit vijf sessies
Er zijn twee rondes met vijf verdiepende sessies. Je kunt dus twee van de vijf sessies bijwonen. Let op, per sessie is een maximum aantal deelnemers van 25. Vol = vol, dus schrijf je snel in!

Bij ‘Programma’ kun je een toelichting lezen op onderstaande sessies.

Sessie 1: Plezier in bewegen voor ieder kind (= volgeboekt!)
Sessie 2: Kidmove: positive coaching
Sessie 3: Zelfregie bij sporten en bewegen
Sessie 4: Hoe stimuleer je de motorische ontwikkeling van 0-4-jarigen?
Sessie 5: Ondersteuningsroute Bewegen en Motoriek voor basisschoolkinderen met een motorische achterstand

Ontwikkelsessie
Hoe kunnen we Breed Motorische Ontwikkeling geschikt maken voor DCD kinderen/ kinderen met gedragsproblemen? Deze sessie is op uitnodiging. Resultaten uit de sessie worden achteraf met de deelnemers van het webinar gedeeld.

Meedoen?
De bijeenkomst vindt volledig online plaats. Na je inschrijving ontvang je een bevestiging op het door jou aangegeven e-mailadres, hierin ontvang je de link naar de bijeenkomst. Deze link kun je 10 december aanklikken en dan kom je automatisch in het webinar.